Skip links

Dijital İkiz Teknolojisi

Dijital ikiz, fiziksel bir nesnenin, işlemin veya hizmetin dijital bir temsilidir. Dijital ikiz, bir jet motoru veya rüzgar çiftlikleri gibi fiziksel dünyadaki bir nesnenin dijital bir kopyası hatta binalar ve şehirler gibi daha büyük öğeler de olabilir. Bu kavram 2002’de Michigan Üniversitesi’nden Michael Grieves tarafından daha önce ortaya çıkmış olsa da dijital ikizin ilk pratik tanımı, 2010 yılında uzay aracının fiziksel model simülasyonunu iyileştirme girişiminde NASA geliştirmiştir.

Dünyamız hızla değişiyor. Hızlı inovasyon ve geniş ölçekli dijital dönüşüm, her sektördeki kuruluşlar için yeni zorluklar yaratıyor. Ancak bu zorluklarla birlikte yeni fırsatlar da geliyor. Dijital ikizler, bir toplum olarak düşünme ve çalışma şeklimizi kökten değiştirme potansiyeline sahip. Reaktif karar vermeyi, proaktif problem çözmeye dönüştürmek için gereken içgörü ve çevikliği sağlar.

Fiziksel varlıkların yanı sıra dijital ikiz teknolojisi, nasıl performans göstereceklerini tahmin etmek için veri toplamak amacıyla süreçleri çoğaltmak için kullanılabilir. Dijital ikiz, özünde, bir ürünün veya sürecin nasıl performans göstereceğini tahmin edebilen simülasyonlar oluşturmak için gerçek dünya verilerini kullanan bir bilgisayar programıdır. Bu programlar, çıktıyı geliştirmek için nesnelerin internetini, yapay zekayı ve yazılım analitiğini entegre edebilir.

Makine öğreniminin ve büyük veri gibi faktörlerin ilerlemesiyle, bu sanal modeller, yenilikçiliği teşvik etmek ve performansı artırmak için modern mühendislikte temel bir unsur haline geldi. İlgili veriler tarafından yönlendirilen dijital ikiz, gerçek dünyadaki bir varlığın, sürecin ve hatta tedarik zinciri veya şehir gibi tüm sistemin sanal bir aynasıdır. Bu ayna, bu varlığın çeşitli benzetilmiş koşullar altında nasıl davrandığına dair fikir vererek, karar verme sürecini iyileştirmenize ve iş süreçlerini optimize etmenize yardımcı olur.

Fiziksel ortamların devam eden dijitalleşmesinin bir parçası olarak, kuruluşlar, kurumlar ve toplumlar, varlıklarını, süreçlerini ve sistemlerini temsil eden dijital ikizlerden oluşan ekosistemleri kademeli olarak inşa edecekler. Bu ekosistemler verimliliği artırmaya, maliyetleri düşürmeye yardımcı olacak ve günümüzün büyük toplumsal ve çevresel sorunlarına daha bilinçli çözümler geliştirmemize olanak sağlayacak.

‘’Dijital İkiz bir arşivdir: Geçmişin, Bugünün ve Geleceğin Arşivi’’

Üç temel bileşenden oluşur: Görselleştirme, Tahmin ve Teşhis. Şehir manzarasındaki değişikliklerin, yürürlüğe girmeden önce simüle edilmesi ve test edilmesi için bir fırsat sunar. Bir yapıdaki değişikliklerin çevresini nasıl etkileyebileceğini potansiyel olarak tahmin edebilir. Özünde, durgunluğu azaltan ve şehrin gelişmeye devam etmesini sağlayan, dikkatli bir şehir planlamasının üstün bir yöntemidir.

Dijital ikiz kavramı, hem büyük hem de küçük ölçekli bina projelerinde kullanım için her anlamda faydalıdır. Fiziksel alanı sanal bir model olarak sunar, kullanıcı girişi sağlar ve gerçek zamanlı verilerin güncel kalmasını sağlar. BIM’in (Yapı Bilgi Modellemesi) yapılı çevrede yaygın kullanımı, bilgi modelini güncellemek için gerçek zamanlı geri bildirim kullanarak dijital ikiz kullanımından yararlanabilir. Bu bilgi ne kadar erişilebilir olursa, proje sonucu o kadar iyi olur.

Dijital İkizleri Ne Sürdürüyor?

Nesnelerin interneti dijital ikizleri canlandırıyor. IoT, bağlı makinelerin ve cihazların dijital ikizleriyle veri paylaşmasına ve bunun tersinin yapılmasına yardımcı oluyor. Bunun nedeni, dijital ikizlerin her zaman açık ve gerçek dünyadaki IoT bağlantılı fiziksel şeylerin veya temsil ettikleri süreçlerin bilgisayar simülasyonlu sürümlerinin güncel olmasıdır.

Dijital ikizler, uç bilgi işlem tarafından yönlendirilen sayısız bağlantılı sensör tarafından ölçüldüğü gibi, yapıların fiziğini, değişen koşulları dahili ve harici olarak yakalayabilen sanal temsillerdir. Ayrıca, sorunları test etmek ve hizmet güncellemeleri aracılığıyla iyileştirmeler aramak için sanallaştırmalar içinde simülasyonlar çalıştırabilirler. Robotik geliştirme ve otonom araçlar, fiziksel ekipman ve ortamları taklit etmek için dijital ikizlerde kullanılan artan sayıda örnekten sadece birkaçıdır.

3D Sanal Ortamlarda Dijital İkizler

Paylaşılan sanal 3D dünyalar, insanları dijital ikizler üzerinde işbirliği yapmak için bir araya getiriyor. Etkileşimli 3D sanal evren, oyunlarda belirgindir. Fortnite ve Roblox gibi kullanıcı tarafından oluşturulan sanal dünyası gibi çevrimiçi sosyal oyunlar, etkileşimlerin potansiyeline bir bakış sunuyor. Katılımcıların ortak bir sanal konferans odasında kendi avatarları olarak var oldukları VR’deki video konferans aramaları, kuruluş için olasılıkları gerçekleştirmeye yönelik bir adımdır. Bugün araçlar, bu ortak sanal dünyaların her birini bu ortam içinde ortak bir sanal işbirliği platformunda geliştirmek için mevcuttur.

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yaz

Canlı Destek
1