Açık Kaynaklı Yazılım (Open Source Software), herkesin inceleyebileceği, değiştirebileceği ve geliştirebileceği kaynak kodlu yazılımdır. “Kaynak kodu”, çoğu bilgisayar kullanıcısının hiç görmediği yazılımın bir parçasıdır. Bilgisayar programcılarının bir yazılım parçasının program veya uygulamanın çalışmasını değiştirmek için değiştirebilecekleri koddur. Bir bilgisayar programının kaynak koduna erişimi olan programcılar, o programı, ona özellikler ekleyerek veya doğru çalışmayan parçaları onararak iyileştirebilirler.
Açık Kaynaklı Yazılım (Open Source Software) ile Diğer Yazılım Türleri Arasındaki Farklar
Bazı yazılımların kaynak kodu, yalnızca onu oluşturan ve kontrolü elinde tutan kişi, ekip veya kuruluşun değiştirebileceği bir kaynak koduna sahiptir. İnsanlar bu tür yazılımlara “tescilli” veya “kapalı kaynak” yazılım deniliyor. Sadece tescilli yazılımın orijinal yazarları bu yazılımı yasal olarak kopyalayabilir, inceleyebilir ve değiştirebilir. Aynı zamanda tescilli bir yazılımı kullanmak için, bilgisayar kullanıcıları, yazılımın yazarlarının açıkça izin vermediği hiçbir şey yapmayacaklarını kabul etmelidirler. Microsoft Office ve Adobe Photoshop, kapalı kaynak/tescilli yazılım örneklerindendir.
Açık kaynak yazılımları farklıdır. Yazarları, kaynak kodunu, bu kodu görüntülemek, kopyalamak, öğrenmek, değiştirmek veya paylaşmak isteyen diğer kişilerin kullanımına sunar. LibreOffice ve GNU Image Manipulation Program, açık kaynaklı yazılım örnekleridir. Genel olarak, açık kaynak lisansları, bilgisayar kullanıcılarına açık kaynaklı yazılımları istedikleri herhangi bir amaç için kullanma izni verir. Tasarım gereği, açık kaynak yazılım lisansları işbirliğini ve paylaşımı teşvik eder. Çünkü diğer insanların kaynak kodunda değişiklikler yapmasına ve bu değişiklikleri kendi projelerine dahil etmesine izin verir. Bilgisayar programcılarını, işlerini paylaştıklarında başkalarının da aynısını yapmalarına izin verdikleri sürece, istedikleri zaman açık kaynaklı yazılımlara erişmeye, görüntülemeye ve değiştirmeye teşvik ederler.
İnsanlar Neden Açık kaynaklı Yazılım Kullanmayı Tercih Ediyor
İnsanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle açık kaynaklı yazılımı özel mülk yazılımlara tercih eder:
Kontrol: Birçok kişi açık kaynaklı yazılımları tercih ediyor çünkü bu tür yazılımlar üzerinde daha fazla kontrole sahipler. Kodun yapmasını istemedikleri bir şey yapmadığından emin olmak için kodu inceleyebilir ve istemedikleri kısımlarını değiştirebilirler. Programcı olmayan kullanıcılar da açık kaynaklı yazılımdan yararlanır, çünkü bu yazılımı yalnızca başka birinin düşünmesi gerektiği gibi değil, istedikleri herhangi bir amaç için kullanabilirler.
Eğitim: Diğer insanlar, daha iyi programcılar olmalarına yardımcı olduğu için açık kaynaklı yazılımı sever. Açık kaynak kodu herkesin erişimine açık olduğundan, öğrenciler daha iyi yazılımlar yapmayı öğrendikçe bu kod üzerinde kolayca çalışabilirler. İnsanlar programların kaynak kodunda hatalar keşfettiklerinde, aynı hataları kendilerinin yapmaktan kaçınmalarına yardımcı olmak için bu hataları başkalarıyla paylaşabilirler.
Güvenlik: Bazı insanlar, açık kaynaklı yazılımları, tescilli yazılımlardan daha güvenli ve kararlı buldukları için tercih ederler. Herkes açık kaynaklı yazılımı görüntüleyebildiği ve değiştirebildiği için, birisi bir programın orijinal yazarlarının gözden kaçırmış olabileceği hataları veya eksiklikleri tespit edip düzeltebilir. Pek çok programcı, orijinal yazarlardan izin istemeden bir açık kaynaklı yazılım parçası üzerinde çalışabilir. Açık kaynaklı yazılımları özel mülk yazılımlardan daha hızlı düzeltebilir, güncelleyebilir ve yükseltebilir.
İstikrar: Birçok kullanıcı, önemli, uzun vadeli projeler için açık kaynaklı yazılımları tescilli yazılımlara tercih eder. Programcılar, açık kaynaklı yazılımların kaynak kodunu herkese açık olarak dağıttıkları için, kritik görevler için bu yazılıma güvenen kullanıcılar, orijinal yaratıcıları üzerinde çalışmayı bırakırsa araçlarının yok olmayacağından emin olabilirler.
Toplum: Açık kaynaklı yazılım, genellikle bir kullanıcı ve geliştirici topluluğunun etrafında şekillenmesine ilham verir. Bu, açık kaynağa özgü değildir; birçok popüler uygulama buluşmalara ve kullanıcı gruplarına konu oluyor. Ancak açık kaynak yazılımları söz konusu olduğunda, sevdikleri yazılımı üreten, test eden, kullanan, tanıtan ve nihayetinde etkileyen insanlardır.
Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?
Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.