Skip links

Sistem Yazılımı Nedir?

Sistem yazılımı, bir bilgisayarın donanım ve uygulama programlarını çalıştırmak için tasarlanmış bir bilgisayar programı türüdür. Bilgisayar sistemini katmanlı bir model olarak düşünürsek, sistem yazılımı donanım ve kullanıcı uygulamaları arasındaki ara yüzdür. İşletim sistemi, sistem yazılımının en iyi bilinen örneğidir. İşletim sistemi bir bilgisayardaki diğer tüm programları yönetir.

Sistem yazılımı, bilgisayarın kendisini yönetmek için kullanılır. Arka planda çalışır, bilgisayarın temel işlevlerini korur, böylece kullanıcılar belirli görevleri gerçekleştirmek için daha yüksek düzeyli uygulama yazılımlarını çalıştırabilir. Esasen sistem yazılımı, uygulama yazılımının üzerinde çalıştırılması için bir platform sağlar. Yazılımlar; sistem yazılımları, uygulama yazılımları ve çevirici yazılımlar olmak üzere üç türdür.

Sistem Yazılımının Önemli Özellikleri

Bilgisayar üreticileri genellikle sistem yazılımını bilgisayarın ayrılmaz bir parçası olarak geliştirir. Bu yazılımın birincil sorumluluğu, ürettikleri bilgisayar donanımı ile son kullanıcı arasında bir ara yüz oluşturmaktır.
Sistem yazılımı, bilgisayar sisteminde daha üst düzey yazılımlar için etkili bir platform sağlamak için mümkün olduğunca verimli olmalıdır. Genellikle, kullanımı daha sezgisel bir kullanıcı arabiriminden daha zor olan bir programlama dilinin kullanılmasını gerektirir. Sistem yazılımı, merkezi işlem birimi (CPU) ve diğer bilgisayar donanımlarının okuyabileceği bir bilgisayar dilinde yazılmalıdır. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan donanıma ise doğrudan bağlanır. Hem üzerinde çalıştığı özel donanımla hem de genellikle donanımdan bağımsız olan ve üzerinde çalıştığı donanımla doğrudan bağlantısı olmayan daha üst düzey uygulama yazılımıyla iletişim kurmalıdır. Sistem yazılımı, geliştikçe ve değiştikçe kendisine bağlı olan diğer programları da desteklemelidir.

Sistem Yazılımının Bileşenleri

  • İşletim Sistemi: İşletim sistemi, bilgisayarın donanımını yöneten sistemdir. İşletim sistemi program ve verilerden oluşur. Bir işletim sistemi, uygulama yazılımını çalıştırabilmemiz için bize hizmetler de sağlar.
    Örnek: Linux, Unix, Microsoft Windows vb.
  • Aygıt Sürücüsü: Bir bilgisayar programıdır. Bilgisayar donanımı, aygıt sürücülerinin yardımıyla daha üst düzey bilgisayar programları ile etkileşime girebilir. Bu aygıt sürücüleri, kullanıcının uygulaması ile donanım aygıtı arasında bir çevirmen görevi görür. Bu nedenle, programlamayı basitleştirir.
  • Sunucu: Sunucu bilgisayar, diğer bilgisayarları kendisine bağlayan bir dizi bilgisayardır. Sunucu, bir ağ üzerinden internet aracılığıyla hem özel kullanıcılara hem de genel kullanıcılara bazı temel hizmetler sağlar.
  • Yardımcı Yazılım: Bilgisayar donanımını ve uygulama yazılımını yönetmek için kullanılan küçük görevleri gerçekleştirir.
    Örnek: sistem yardımcı programları, virüs tarayıcıları vb.

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yaz

Canlı Destek
1