Skip links

Sanal Sunucu Tanımı Nedir?

Sanal Sunucu (Virtual Server), fiziksel bir adanmış sunucunun işlevselliğini taklit eder. Birden çok sanal sunucu, her biri kendi işletim sistemine, bağımsız provizyona ve yazılıma sahip tek bir yalın donanım sunucu üzerinde uygulanabilir. Bir sanal makine sunucusu, sanal altyapıyı, sanallaştırma yazılımını kullanır ve sanal ortamlar oluşturmak için fiziksel sunucunun bilgisayar kaynaklarını özetler.

Bu ortamlar, parolaları ve güvenlik sistemlerini nasıl korudukları açısından özel sunucu ortamlarını da taklit eder. Sanal bir sunucu barındırma, veri merkezi bakımından daha ucuzdur ve sunucu yazılımı kurulumunun sağlanması, web barındırma maliyetlerini daha da azaltabilir. Kaynak israfı, sanal sunucularla ilgili olası sorunların en sık görülenidir. Bu, fiziksel bir makinedeki sanal sunucuların taşması, bazı sanal sunucuların kaynakları aşırı kullanmasına neden olarak performans sorunlarına yol açtığında gerçekleşir. Ancak, uygun uygulama ile bu kaynak sorunu önlenebilir.

Verimliliği elde etmek için yöneticiler, bir fiziksel adanmış sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek için özel sunucu sanallaştırma yazılımı kullanır. Bir fiziksel sunucuyu birden çok sanal sunucuya dönüştürmek, güç ve kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlar. Bu da her bir fiziksel sunucunun birden çok işletim sistemini ve uygulamayı verimli bir şekilde çalıştırmasını sağlar. Pratik olarak, sunucu sanallaştırmanın aşağıda tartışılan bir dizi avantajı vardır. Sunucu sanallaştırma, sunucuyu birden çok sanal sunucu gibi görünecek ve çalışacak şekilde bölümlemek veya bölmek için sanallaştırma yazılımı kullanıyor. Her sanal sunucu daha sonra kendi işletim sistemini çalıştırabilir ve gerektiğinde kullanılabilir. Bu şekilde, sunucu bir bütün olarak tek bir uygulamaya veya göreve tahsis edilmek yerine birçok şekilde kullanılabilir ve optimize edilebilir.

Sanal Sunucuların Faydaları, uygulamaların ve kaynakların daha hızlı sağlanmasını, geliştirilmiş olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliğini en aza indirilmiş veya ortadan kaldırılmış kesinti süresini içerir. Sanallaştırma ayrıca BT üretkenliğini, çevikliğini, verimliliğini ve yanıt verme hızını artırır. Sanal sunucuların ek faydaları, azaltılmış işletme maliyetleri ve sermaye ile basitleştirilmiş veri merkezi yönetimini içerir.

Sunucu sanallaştırmanın faydaları şunları içerir:

Uygun Maliyet: Sunucuları bölümlere ayırarak, sunucu tedariki neredeyse sıfır maliyetle önemli ölçüde artar.
Kaynak İzolasyonu: Bağımsız kullanıcı ortamları, yazılım testi gibi şeylerin tüm kullanıcıları etkilememesini sağlar.
Enerji ve Yerden Tasarruf: Daha az sunucu, daha az güç tüketimi ve bunları depolamak için daha az alan anlamına gelir.

Kaynak kullanımı, en yaygın sunucu sanallaştırma sorunudur. Çok fazla sanal sunucu, fiziksel bir sunucuyu kalabalıklaştıracak ve performansa zarar verecektir. Sanal sunucular ve bulut barındırma ortamları arasındaki temel fark, bir sanal sunucunun bir kullanıcı için oluşturulması, bulut barındırma ise birçok kullanıcı için tasarlanmasıdır.
Bir sanal sunucu, birden çok kullanıcının işlem gücünü paylaşabilmesi için yapılandırılır. Bir fiziksel sunucu ile bir sanal sunucuyu karşılaştırırken, sanal sunucunun fiziksel donanım maliyetlerinden tasarruf etmenin etkili bir yolu olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ek maliyet tasarrufu ve çevresel faydalar için nispeten daha az enerji kullanır.

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yaz

Canlı Destek
1