Skip links

Yeni Dijital Dünya: Metaverse

Metaverse, uzun yıllardır var olan iki fikrin bir araya gelmesidir: Sanal Gerçeklik ve Dijital İkinci Yaşam. Yıllardır teknoloji uzmanları, sanal yaşamlarımızın fiziksel gerçeklerimiz kadar önemli bir rol oynadığı bir çağın hayalini kurdular. Teoride, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla sanal alanda etkileşim kurmak için çok zaman harcardık. Sonuç olarak, orada da dijital avatarlarımız için kıyafetlere ve nesnelere para harcıyorduk. Finansal, sanal ve fiziksel dünyalar arasındaki bağlantılar giderek daha fazla birbirine bağlı hale geldi. Hayatlarımızı yönetmek için kullandığımız cihazlar, bir düğmeye dokunarak istediğimiz hemen hemen her şeye erişmemizi sağlıyor.
Meta veri deposu, birden çok farklı sanal alanı birleştiren kalıcı, çevrimiçi, 3 boyutlu bir evren kavramıdır. Bunu internetin gelecekteki bir yinelemesi olarak düşünebilirsiniz. Meta veri deposu, kullanıcıların bu 3 boyutlu alanlarda birlikte çalışmasına, buluşmasına, oyun oynamasına ve sosyalleşmesine olanak tanır.

Metaverse kavramı Neal Stephenson’ın bilim kurgu romanı Snow Crash’de geliştirildi. Bununla birlikte, bir meta evren fikri bir zamanlar kurgu iken, şimdi gelecekte bir gerçek olabilir gibi görünüyor. Metaverse, artırılmış gerçeklik tarafından yönlendirilecek, her kullanıcı bir karakter veya avatarı kontrol edecek. Mevcut sanal video oyun dünyalarında meta veri deposunun bazı yönlerini zaten görebilirsiniz. Aynı zamanda metaverse, oyun oynamayı veya sosyal medyayı desteklemenin yanı sıra ekonomileri, dijital kimliği olmayan, merkezi olmayan yönetimi ve uygulamaları birleştirecek.

Metaverse Nedir ve Bu Kavram Nereden Gelmiştir?

Metaverse terimi, Neal Stephenson’a ve onun romanı Snow Crash’e kadar uzanıyor. Roman 1992’de piyasaya sürüldü ve William Gibson’ın matris adı verilen bir sanal gerçeklik veri alanını tanımlayan Neuromancer ile birlikte türün bir başlangıcı olarak kabul edildi. Snow Crash’teki metaverse, Oculus Quest ve diğer pek çok ortak noktası olan kişisel terminaller ve sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla erişilen bir 3D sanal gerçeklik alanıdır. Bu 3 boyutlu alan, kullanıcılarına yüz metre genişliğindeki tek bir yol olan sokak boyunca oluşturulmuş bir kentsel ortam olarak görünür.

Metaverse Bugün Hangi Konumda?

Şu anda, oyun ortamı çoğu uzman tarafından meta veri deposunun “başlangıç noktası” olarak kabul edilmektedir. Oyunlar metaverse için harika bir ortam çünkü bizi dijital dünyalara dalmaya ve coğrafi konum tarafından kısıtlanmayan topluluklara katılmaya teşvik ediyorlar. Oyunlar, tüketicilere deneyimlemeleri ve katılmaları için şimdiden benzersiz deneyimler sağlıyor. Bu, pandeminin kişisel olarak sahip olabileceğimiz etkileşimlerin ve benzersiz deneyimlerin sayısını azalttığı son birkaç yılda giderek daha yaygın hale geldi.

 

Metaverse’in Çekirdek Teknolojileri nelerdir?

Metaverse’in bugün vaadi evrensel olarak bizi dijital deneyimlerimizi kontrol edebileceğimiz ve onlara daha esnek bir ortamda erişebileceğimiz bir dünya hayal etmeye davet ediyor. “Yeni internet” olarak adlandırılan çevreyi her zaman iyileştiren yeni teknolojilerle birlikte, hala evrimin ilk aşamalarındadır. Meta veri deposuyla ilişkili en yaygın üç teknoloji biçimi Genişletilmiş Gerçeklik (XR), Blockchain ve Yapay Zekadır (AI).

Blockchain

Artık sadece Bitcoin ve kripto para birimi ile ilişkili bir kavram değil, blok zinciri metaverse’in kritik bir bileşenidir. Meta veri tabanında, blok zinciri kullanıcılara çevrimiçi deneyimleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamanın bir yolunu vaat ederek, bizi Web 2.0’dan Google ve Amazon gibi daha büyük kuruluşların çevrimiçi yaptıklarımız ve gördüklerimiz üzerinde çok fazla kontrole sahip olmadığı Web 3.0’a götürüyor. Blockchain, sanatçılara, akıllı sözleşmelere ve merkezi olmayan finansa yatırım yapmanın hatta onları desteklemenin bir yolu olarak metaverse’de dalgalar yaratıyor.

Yapay Zeka

Fiziksel dünya ile dijital dünya arasındaki bağlantıyı geliştirmek, makineler için belirli bir zeka seviyesi gerektirir. Yapay Zeka, bir dizi metaverse deneyimi için gereklidir. Makinelerimizin ve robotiklerimizin bizi anlayabilmesini sağlamak için doğal dil işlemeye yardımcı olabilir. Yapay zeka ayrıca, makinelerin fiziksel çevremizi anlamasına yardımcı olan bilgisayar görüşü, konum ve haritalama teknolojilerini de destekler.

Genişletilmiş Gerçeklik

Belki de bugün bahsedilen metaverse teknolojisinin en sık bahsedilen biçimi, genişletilmiş gerçeklik veya XR, kulaklık ve cihazların kullanımı yoluyla fiziksel ve dijital dünyaları birleştirmeyi içerir. Genişletilmiş gerçeklik ile sanal dünyalara adım atabilir hatta topluluklardaki 3 boyutlu avatarlarla etkileşim kurabiliriz. Dijital içeriği gerçek dünyaya getirmek için karma ve artırılmış gerçekliği kullanabiliriz.

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yaz

Canlı Destek
1