Web Hosting Hizmetleri, sitenizin internette görünmesi için gerekli teknoloji ve hizmetleri sağlar. Aslında bir bilgisayar türüdür ancak bunlar evde kişisel olarak kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür ve bu bilgisayarlar (sunucular) sayesinde kesintisiz hosting mümkündür. Web sitelerini ve bu sitelerle ilgili verileri barındıran güçlü donanım parçaları olan sunucularda barındırılır. Web sitenizin her bileşeni bir sunucuda saklanır ve web hosting aracılığıyla erişilir. Bu, dosyalar, metinler, resimler, videolar gibi öğeleri içerir. Sunucular, fiziksel olarak, genellikle farklı hosting şirketleri tarafından çalıştırılan ve yönetilen veri merkezlerinde bulunur. Web Hostingleri, sitenize İnternet üzerinden erişilebilmesi için gereken teknolojiyi ve sunucu alanını sağlar. Bu, kullanıcıların sitenizi aramasına ve web sayfalarınızı çevrimiçi olarak görüntülemesine olanak tanır.
Farklı Web Barındırma Türleri
Tüm web siteleri farklıdır. Bu yüzden ihtiyaçları karşılamak için farklı sunucular vardır. Birden çok web sitesi tek bir sunucuyu paylaşabilir. Bazı web sitelerinin kendilerine ait bir sunucusu vardır. Dört ana web barındırma türü vardır:
- Paylaşımlı Hosting
- Kiralık Sunucu
- VPS Hosting
- Bulut Hosting
1.Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı Hosting, en temel web barındırma türüdür. Küçük veya giriş seviyesindeki web siteleri için uygun maliyetli ve en iyi seçimdir. Adından da anlaşılacağı gibi, paylaşımlı hosting kullanan web siteleri, kaynaklarını diğer web siteleri ile tek bir sunucu üzerinde paylaşıyor olacaktır. Bir sunucuyu diğer web siteleriyle paylaşmanın dezavantajları da vardır. Sunucunuzdaki başka bir web sitesinde trafik artışı varsa, sitenizde performans sorunlarına neden olabilir. Bu durumlar kontrolünüz dışındadır.
Paylaşımlı Hosting bu şekilde kaynakları bölerek, web barındırıcısı için daha az maliyetlidir. Bu nedenle, sunucudaki her web sitesi, kendi özel barındırma planı tarafından tanımlanan sınırlı miktarda kaynağa sahip olacaktır. Bunu arkadaşlarınızla bir daireyi kiralamak gibi düşünün. Kendi yatak odanız var, ancak siz arkadaşlarınızla su, elektrik ve ortak alanlar gibi kaynakları evin her yerinde paylaşacaksınız.
2. VPS Hosting
VPS, “sanal özel sunucu” anlamına gelir. Bu hosting türü, paylaşılan web barındırmanın bir adımıdır. Bir web sitesi paylaşılan planını aştığında, sahiplerinin bir VPS’ye yükseltme yapması yaygındır. Sanal bir özel sunucuyla, siteniz diğer web siteleriyle tek bir sunucuyu paylaşmaya devam edecektir. Ancak, paylaşacağınız sitelerinin sayısı önemli ölçüde daha düşüktür. Ana sunucu, birden çok sanal sunucuya bölünmüştür. Bu sanal sunucular, bireysel web siteleri tarafından özelleştirilebilir.
Sunucunuzda özel yapılandırmalar çalıştırmak isteyenler için, VPS barındırma planınızla isteğe bağlı kök erişimi elde edebilirsiniz. Siteniz, daha fazla kaynağa sahip olduğu için daha iyi performans gösterecektir. Bu, daha hızlı yükleme sürelerinden ve daha yüksek çalışma süresi oranlarından yararlanacağınız anlamına gelir. Sitenizin çökmesine neden olan başka bir web sitesi hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak. Çoğu web sitesinin özel bir sunucuya ihtiyacı yoktur. Sanal özel sunucu, kendi başınıza bir daire kiralamak gibidir. Herhangi bir ev arkadaşıyla bir mutfak, banyo, oturma odası veya diğer ortak alanları paylaşmayacaksınız. Bu size alanla ilgili istediğinizi yapmak için çok daha fazla özgürlük ve esneklik sağlar. Ancak, binadaki diğer birimlerle bazı kaynakları paylaşacaksınız. Yani yine de bazı sınırlamalar olacak.
3. Kiralık Sunucu
Kiralık sunucu genellikle web barındırmada en iyi seçenek olarak kabul edilir. Bunun nedeni, size ait özel bir sunucunuz olması ve yalnızca size ait olmasıdır. Tipik olarak, daha fazla çalışma süresi ve daha yüksek hızlar gibi özel barındırma ile daha fazla avantaj elde edersiniz. Bu, en pahalı web hosting türüdür. Diğer web siteleri ile kaynak veya başka bir şey paylaşmayacağınız için siteniz en yüksek performansta çalışacaktır. Kiralık bir sunucuda barındırılan web siteleri, sunucu ayarları üzerinde tam teknik kontrole sahiptir. Yazılımı, konfigürasyonları ve ihtiyacınız olan diğer her şeyi siz seçersiniz. Özel bir sunucu alırsanız, son derece yüksek çalışma süresi oranları ve yıldırım hızında yükleme hızları beklemelisiniz. Performansınızı etkileyen diğer web sitelerinden gelen trafik konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak. Özel bir sunucu, bir ev sahibi olmak gibidir. Bir çit yapmak, bahçeye ağaç dikmek, veranda yapmak veya mutfağı yenilemek istiyorsanız her şey tamamen size kalmış.
4. Bulut Hosting
Bulut Hosting, bir VPS’nin hibrit versiyonu gibidir, ancak daha uygun maliyetlidir, birden çok sanal sunucuyla birlikte gelir. Her sunucunun farklı sorumlulukları vardır. Sunuculardan biri tehlikeye girerse veya bir sorun yaşarsa, ağdaki diğer sunucular bu sorumlulukları üstlenir ve boşluğu alır. Bulut web barındırmayı geleneksel web barındırmaya bu kadar çekici bir alternatif yapan şey budur.
Bulut sunucuları ile web siteniz daha yüksek çalışma süresi oranlarına sahip olacak ve sunucu hataları nedeniyle beklenmeyen kesinti süreleri olmayacaktır. Siteniz akıcı kalacak ve yüksek düzeyde performans gösterecektir. Bulut web barındırma ile ilgili en iyi bölüm ölçeklenebilirliktir. Geleneksel barındırmada, sunucu kaynakları ve fiyat arasında her zaman sabit bir ikilem vardır. Asla kullanmayacağınız kaynaklara sahip bir plan için fazla ödeme yapmak istemezsiniz, ancak aynı zamanda daha az bir planın kaynaklarını da aşmak ve web sitenizin performansını olumsuz yönde etkilemek istemezsiniz.
Sitenizin ayda kaç sayfa görüntüleme alacağını tam olarak bilmiyorsanız, bunu tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Ancak web sitesi trafiği asla kesin bir bilim değildir. Zaman zaman sitenizde ani yükselmeler veya ani yükselmeler yaşayabilirsiniz. Planınızın bu trafiği karşılayabildiğinden emin olmanız yeterlidir. Bu nedenle bulut barındırma bu ikilem için nihai çözümdür. En iyi bulut barındırma planları, kaynaklarınızı isteğe bağlı olarak ölçeklendirmenize olanak tanır. Kullandığınız kadar ödersiniz ve bu kaynakları her zaman yönetici kontrol panelinizden ayarlayabilirsiniz.
Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?
Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.