Visual Basic (VB), programcıların yalnızca nesneleri sürükleyip bırakarak, davranışlarını ve görünümlerini tanımlayarak kodu değiştirmelerine olanak tanıyan bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) sağlayan Microsoft’un bir programlama dili ve ortamıdır. VB, Basic programlama dilinden türetilmiştir. Olay güdümlü ve nesne yönelimli olarak kabul edilir.
Microsoft’un Visual Basic’i, Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) adı verilen zengin özellikli bir programlama arabirimiyle kullanılmak üzere tasarlanmış basic programlama dilinin bir evrimidir. IDE’lerin geliştirilmesinden önce, basic gibi dillerle programlama, büyük ölçüde DOS komut satırına dayanıyordu. Programcıların kodlarını manuel olarak yazmaları ve programlarını yürütülebilir dosyalar halinde derlemek için DOS kullanmaları gerekiyordu. Bu hata payı çok yüksek olan aynı zamanda biraz zahmetli bir süreçti. Ancak bir IDE, kodlamayı kolaylaştıran ve yürütülebilir bir dosyaya tek tıklamayla derlemeye izin veren birleşik bir arabirim sağlayarak süreci önemli ölçüde basitleştirir.
Bir IDE ile kodlama, manuel olarak veya popüler komutları, prosedürleri sürükleyip bırakarak yapılabilir. Bu, kullanıcının sıfırdan kod yazmaktan sorumlu olduğu C++ gibi dillerden önemli bir farktır. IDE ayrıca koddaki olası hataları kontrol edebilir, iyileştirmeler ve düzeltmeler önerebilir. Basitliği nedeniyle, Visual Basic basit programlar yazmakla ilgilenen yeni başlayan programcılar için çok yakın olma eğilimindedir.
Visual Basic Özellikleri Nelerdir
Visual Basic, diğer programlama dillerinin çoğundan daha hızlı uygulama geliştirme (RAD) sunan grafik kullanıcı arabirimi tabanlı bir geliştirme aracıdır. VB ayrıca diğer dillerden daha basit sözdizimine, anlaşılması kolay görsel bir ortama ve yüksek veri tabanı bağlantısına sahiptir. Visual Basic, dize işleme ve hesaplama gibi sıradan özellikleri içeren eksiksiz bir programlama dili olacak şekilde tasarlanmıştır. Görsel ortam, programcıların minimum deneyime sahip geliştiriciler için bile kullanımı kolay bir kullanıcı arabirimi oluşturmasına olanak tanıyan bir sürükle ve bırak özelliği ile karakterize edilir.
Visual Basic bu özellikleri avantajlı olsa da, olumsuz etkisi olabilecek başka özellikler de vardır. VB programlama ortamı, hem ilk kurulum için hem de daha sonra verimli bir şekilde çalışması için büyük miktarda bellek gerektirir. Programlama aracının grafiksel özellikleri büyük miktarda yer kaplar ve önemli miktarda bellek gerektirir.
Ayrıca, Visual Basic, oyunlar gibi çok fazla işlem süresi gerektiren programlar geliştirirken kullanışlı değildir. VB’nin kullanımı Microsoft işletim sistemleri (OS) ile sınırlıdır. Son olarak, C dilleri ile programcılar, beyan zamanında bir bilgisayar programında değişken veriler için tanımlanmış değerleri uygun bir şekilde bulabilir ve kullanabilir. Bu başlatma uygulaması, VB ile kolayca yapılmayan bir şeydir.
Visual Basic’in Faydaları
VB’nin türetildiği ”basic” programlama dili, özellikle .exe dosyaları yazarken basit ve kullanımı kolaydır. Ancak, VB, Microsoft’un COM arayüzü ile kullanıldığında son derece faydalı hale gelir. COM bileşenleri çeşitli dillerde yazılabilir ve ardından VB kullanılarak entegre edilebilir. Ek olarak, VB yalnızca bir programlama dili değil, aynı zamanda hızlı uygulama geliştirmeyi en iyi şekilde desteklemek için yazılmış ve optimize edilmiş entegre bir geliştirme ortamı (IDE) sağlar. Bu, programcıların kolayca grafik kullanıcı arabirimleri oluşturmasına ve bunları uygulama içindeki işlevlere bağlamasına olanak tanır. Ayrıca, Visual Basic IDE, program yapısının yönetimine ilişkin anlaşılması kolay görünümler sağlar. Genel olarak Visual Basic, programcıların ActiveX denetimi ve çeşitli nesneleri kullanmasına izin verirken, ActiveX veri nesnelerini kullanarak veri tabanlarına erişime yardımcı olur. Windows tabanlı uygulamaların hızlı bir şekilde geliştirilmesine olanak tanır.
Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?
Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.