Skip links

Mobil Uygulama Yazılımları

Mobil uygulama yazılımı geliştirme, mobil cihazlarda çalışan yazılım uygulamalarını oluşturma sürecidir. Tipik bir mobil uygulama, uzak masaüstü kaynaklarıyla çalışmak için bir ağ bağlantısı kullanır. Bu nedenle, mobil geliştirme süreci, kurulabilir yazılım paketleri oluşturmayı, temel hizmetlerin (API’ler aracılığıyla verilere erişme gibi) uygulanmasını ve uygulamanın hedef cihazda test edilmesini içerir.

Mobil Uygulamalar ve Cihaz Platformları

Modern akıllı telefon pazarında iki adet temel platform var. Biri Apple’ın iOS platformudur. iOS platformu, Apple’ın popüler olan Iphone serisinde kullanılan işletim sistemidir. İkincisi, Google’ın Android platformudur. Android işletim sistemi yalnızca Google cihazları tarafından değil, özellikle diğer birçok OEM (Orijinal Ekipman Üreticileri) tarafından da kendi akıllı telefonlarını ve hatta akıllı cihazlarını oluşturmak için kullanılır.

IOS geliştirme ve Android geliştirme için, farklı yazılım geliştirme kitleri ve geliştirme araç takımlarının kullanılmasını gerektirir. Apple, iOS’u yalnızca kendi cihazları için kullanır. Google Android’i diğer şirketlerin kullanımına sunar. Ancak dağıtıldıkları cihazlara dahil edilmeleri için bazı gereksinimleri karşılamak zorundadırlar. Geliştiriciler, bu iki platformu hedefleyerek yüz milyonlarca cihaz için uygulamalar oluşturuyor.

Mobil Uygulama Yazılımı

Mobil Uygulama Yazılımı genellikle akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar veya masaüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazlarda çalışacak hatta yürütülecek şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcıya istenen işlevlerle hizmet vermek için dağıtılır. Her uygulama, bireysel işlevler sağlar ve özellikle çoklu görevlere olanak tanır. Kullanıcının kendi talebine göre tercih ettiği uygulamaları seçmesini sağlar. Uygulamalar, kendi avantajları hatta sınırlamaları olan ve kullanıcı tarafından akıllı erişilebilirliği geride bırakan bir yaklaşım olarak tasarlanmıştır.

Mobil Uygulama Yazılım Türleri

Yaygın olarak bulunan mobil yazılım, ana üç kategoriye ayrılmıştır.

  • Yerel Uygulamalar
  • Hibrit Uygulamalar
  • Web uygulamaları
1. Yerel Yazılım Uygulamaları

Web siteleri ve web uygulamalarının aksine, yerel mobil uygulamalar bir tarayıcıda çalışmaz. Bu nedenle bunları Apple’ın App Store ve Google Play gibi platforma özel uygulama mağazalarından indirmeniz gerekir. Kurulumdan sonra, cihazınızın ekranındaki ilgili simgeye dokunarak her uygulamaya erişebilirsiniz.
Yerel uygulama geliştirme, mobil web sitesi geliştirmeden farklı beceriler ve teknolojiler gerektirir. Tarayıcı davranışı ve uyumluluğu konusunda endişelenmenize gerek yok. Kullanıcı deneyimi sunmak ve uygulamanızın işlevlerini uygulamak için mobil işletim sistemlerinin yerel özelliklerini kullanabilirsiniz.

2. Hibrit Yazılım Uygulamaları

Yerel uygulamalara benzerler ve birden çok ortamda kullanılırlar. Yalnızca minimum bir maliyet kurulumu gerektirirler. Gelişimi için ileri beceriler gerektirir. Uygulama içeriği, simge sarmalayıcıya kadar sınırlıdır. Oysa ki tüm veriler maksimum yanıt süresi gerektiren daha yavaş yürütülür ve yüklenir. İlk kurulum maliyeti ücretsizdir ve artık piyasa oranında artmaktadır. API’ye benzer şekilde mevcutturlar ancak düşük kaliteli özelliklere sahiptirler. Yerel bir uygulama olarak tam bir deneyim sağlayamaz. Aynı zamanda kodun çoğu taşınır ve diğer platformlara dağıtılır.

3. Web Yazılım Uygulamaları

Bu uygulamalar çevrimiçi tarayıcılarda kullanılabilir ve yalnızca internet bağlantısı olduğunda erişilebilir. Bu uygulamaların performansı, internet bağlantı hızı ve tarayıcı yükleme süresi ile hesaplanır. Birim kodu nedeniyle fiyat ucuzdur. Aynı zamanda birçok avantajı vardır. Ama dünyadaki insanların sadece yüzde on dördü tarafından kullanılıyor. Coğrafi konumları işaretleme gibi bazı API’lerle sınırlıdır. Bu uygulama CSS, HTML ve JavaScript kullanılarak geliştirilmiştir. Taşınabilirdir, herhangi bir Web tarayıcısında konuşlandırılabilir ve daha hızlı yürütülür.

Yerel Mobil Uygulama ile Hibrid Mobil Uygulama Arasındaki Fark

İlk bakışta her ikisi de benzer özelliklere ve tasarıma sahip ancak altında yatan teknoloji farklı. Adından da anlaşılacağı gibi, hibrit uygulamalar, web uygulamaları ve yerel mobil uygulamaların bir birleşimidir. Bunları web teknolojilerini kullanarak oluşturabilirsiniz: HTML, CSS ve JavaScript.

Hibrit uygulamaların ana avantajları taşınabilirlik ve geliştirme kolaylığıdır. Kodu yalnızca bir kez yazmanız yeterlidir. Hibrit uygulamanız farklı işletim sistemlerinde çalışacaktır. Platformlar arası hibrit uygulamalar oluşturmak için Ionic ve Apache Cordova gibi hibrit çerçeveleri kullanabilirsiniz. Buna karşılık, yerel mobil uygulamaların Java, Swift veya Objective-C gibi platforma özgü dillerde yazılması gerekir.

Hibrit uygulamalar, kullanıcı arayüzlerini oluşturmak için WebView’lara da bağlıdır. Web Görünümleri, mobil uygulamaların web içeriğine erişmesine ve görüntülemesine izin veren uygulama içi tarayıcılardır. Android ve iOS cihazları, yerel mobil uygulamalar olarak HTML, CSS ve JavaScript ile oluşturulmuş hibrid uygulamaları bu şekilde çalıştırır.

Mobil Uygulama Yazılımını Neden Kullanıyoruz?

Mobil uygulamalar, akıllı telefonlarda, mobil cihazlarda veya tabletlerde çalışmak üzere geliştirilmiş yazılımlardır. Çevrimiçi bankacılık, çevrimiçi alışveriş, e-postalarına erişme, animasyonlu oyunlar oynama, bir gün veya bir ay planlama gibi benzersiz hizmetler sunar. Yerel mobil geliştirme araçları, geliştiricinin gerekli platformda kaliteye, nitelikli, basit ve kullanıcı dostu herhangi bir özel uygulamayı tasarlamasına olanak tanır. Kullanımları için birçok neden mevcuttur.

Sağladığı Avantajlar Nelerdir
  • Son derece etkileşimlidir ve artan verimlilikle çalışır.
  • Kişisel ve profesyonel deneyimlerde olağanüstü sonuçlar sağlar.
  • Evde sanal bir ofis oluşturma seçeneğinden çalışanlara yapılan görünürlüğü artırır.
  • İnternet bağlantısı, bulut bilişim ve bulut depolamaya erişmek için dizüstü bilgisayarınızı veya masaüstü bilgisayarınızı internet destekli cihazlara bağlar.

 

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

 

Yorum yaz

Canlı Destek
1