Skip links

Robotik Süreç Otomasyonu Nedir?

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime giren insan eylemlerini taklit eden yazılım robotlarının oluşturulmasını, dağıtılmasını ve yönetilmesini kolaylaştıran bir yazılım teknolojisidir. Aynı insanlar gibi, yazılım robotları da bir ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuş vuruşlarını tamamlamak, sistemlerde gezinmek, verileri belirlemek, ayıklamak ve çok çeşitli tanımlanmış eylemleri gerçekleştirmek gibi eylemler yapabilir. Ancak yazılım robotları, kalkmaya, hareket etmeye veya bir kahve molası vermeye gerek kalmadan bunu insanlardan daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde yapabilir.

Robotik Süreç Otomasyonu, herkesin dijital görevleri otomatikleştirmek için kullanması kolay bir yazılım teknolojisidir. RPA ile yazılım kullanıcıları, öğrenebilen, taklit edebilen ve ardından kural tabanlı iş süreçlerini yürütebilen yazılım robotları veya “botlar” oluşturur. Oluşturduğunuz botlara ne yapacaklarını gösterin, ardından işi yapmalarına izin verin. Robotik Süreç Otomasyonu yazılım botları, herhangi bir uygulama veya sistemle, insanların yaptığı gibi etkileşime girebilir; bunun dışında, RPA botlarının günün her saati, kesintisiz, çok daha hızlı, %100 güvenilirlik ve hassasiyetle çalışabilir.

Robotik Süreç Otomasyonunun Ticari Faydaları Nelerdir?

 

Robotik süreç otomasyonu, organizasyonları daha karlı, esnek ve duyarlı hale getiren iş akışlarını düzene sokar. Ayrıca, iş günlerinden sıradan görevleri kaldırarak çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve üretkenliğini artırır. Robotik süreç otomasyonu dijital dönüşümü hızlandırmak için verimli bir şekilde uygulanabilir.

Yazılım robotiği olarak da bilinen robotik süreç otomasyonu (RPA), veri çıkarma, form doldurma, dosya taşıma vb. gibi insan çalışanlarının arka ofis görevlerini taklit etmek için otomasyon teknolojilerini kullanır. Kurumsal ve üretkenlik uygulamaları arasında tekrarlayan görevleri entegre etmek ve gerçekleştirmek için API’leri ve kullanıcı arabirimi etkileşimlerini birleştirir. RPA araçları, insan süreçlerini taklit eden komut dosyalarını dağıtarak, ilgisiz yazılım sistemlerinde çeşitli etkinliklerin ve işlemlerin özerk yürütülmesini tamamlar.

RPA yazılım araçları aşağıdaki temel yetenekleri içermelidir;

  • Düşük kod özellikleri ile otomasyon komut dosyaları oluşturmak.
  • Kurumsal uygulamalarla entegrasyon.
  • Yapılandırma, izleme ve güvenlik dahil olmak üzere düzenleme ve yönetim.

Bu, otomasyon platformunun bir insan çalışana benzer şekilde davranmasını, oturum açma ve bir sistemden diğerine kopyalama ve yapıştırma gibi rutin görevleri gerçekleştirmesini sağlar.

Robotik Süreç Otomasyonunun Faydaları

RPA’nın aşağıdakiler dahil birçok faydası vardır;

Daha az kodlama: RPA, mutlaka bir geliştiricinin yapılandırmasını gerektirmez. Kullanıcı arayüzlerindeki sürükle ve bırak özellikleri, teknik olmayan personeli işe almayı kolaylaştırır.

Hızlı maliyet tasarrufu: RPA, ekiplerin iş yükünü azalttığından, personel, insan girdisi gerektiren diğer öncelikli işlere yeniden tahsis edilebilir, bu da üretkenlik ve yatırım getirisinde artışlara yol açar.

Daha yüksek müşteri memnuniyeti: Botlar ve sohbet robotları günün her saatinde çalışabildikleri için müşteriler için bekleme sürelerini azaltabilir ve bu da daha yüksek müşteri memnuniyeti oranlarına yol açabilir.

İyileştirilmiş çalışan morali: RPA, ekibinizdeki tekrarlayan, yüksek hacimli iş yükünü kaldırarak, insanların daha düşünceli ve stratejik karar vermeye odaklanmasını sağlar. İşteki bu kayma, çalışan mutluluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Daha iyi doğruluk ve uyumluluk: RPA robotlarını belirli iş akışlarını ve kuralları takip edecek şekilde programlayabildiğiniz için, özellikle düzenleyici standartlar gibi doğruluk ve uyumluluk gerektiren işlerde insan hatasını azaltabilirsiniz. RPA ayrıca bir denetim izi sunarak ilerlemeyi izlemeyi ve sorunları daha hızlı çözmeyi kolaylaştırır.

Mevcut sistemler yerinde kalır: Robotik süreç otomasyon yazılımı, mevcut uygulamaların sunum katmanında botlar çalıştığından, temel sistemlerde herhangi bir kesintiye neden olmaz. Böylece, bir uygulama programlama arabirimine veya derin entegrasyonlar geliştirmek için kaynaklara sahip olmadığınız durumlarda botları uygulayabilirsiniz.

Sitemizde bulunan diğer yazılarımıza göz atmak ister misiniz?

Linklere tıklayıp daha fazla yazımıza ulaşabilirsiniz.

 

Yorum yaz

Canlı Destek
1